מהו "ייפוי כוח מתמשך"?
במהלך שנת 2016, התקבל בכנסת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. התיקון מדגיש את זכותו הבסיסית של כל אדם לעצמאות ושיתוף בקבלת החלטות הנוגעות לאדם עצמו גם "במחיר" של עשיית טעויות בשיקול הדעת.
הכלי שהתקבל כתוצאה מהתיקון, "ייפוי כוח מתמשך", מאפשר לאדם בגיר לתכנן את עתידו בכל תחום שיבחר: רכושי/כלכלי, רפואי או אישי. האדם בוחר מרצונו (בעת שהוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען) מי יטפל בענייניו וממנה מיופה כוח שיהיה מוסמך לפעול בשמו בעתיד כשלא יוכל עוד לקבל ולבצע החלטות בענייניו בעצמו וכן לקבוע כיצד ייראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה, והוא לא יהיה מסוגל לעשות כן. סיבות להרעה במצבו של אדם יכולות להיות מחלות זיקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית, אך גם דברים לא צפויים שיכולים לקרות לצעירים כמו חבלות ראש כתוצאה מתאונה או מוגבלות אחרת הפוגעת בכושר השיפוט. הכלי, אם כן, הינו בפועל כלי לניהול עתידי. כלומר, הוא זה שקובע מי ינהל עבור פרט מסוים את ענייניו כאשר לא יהיה מסוגל לבצע זאת בעצמו, ובאיזה אופן. זהו גם כלי הסכמי שאינו מערב את בית המשפט, כפי שנעשה כיום במינוי אפוטרופוס.
אופן הסדרת ייפוי הכוח המתמשך
נותן ייפוי הכוח נקרא "הממנה" והאדם שיהא מוסמך לקבל החלטות ולבצען בשם הממנה נקרא "מיופה כוח". (זהו מינוי אישי ולכן לא ימונה כאן תאגיד או חברה). מיופה כוח, קרוב משפחה, ניתן למנות ללא הגבלה. מיופה כוח שאינו קרוב- מוגבל עד שלושה מיופי כוח. מיופי הכוח חייבים להיות מעל גיל 18.
ככלל, השימוש בכלי של "ייפוי כוח מתמשך" מתאים כאשר קיימת לאדם מעטפת תמיכה משפחתית או חברתית, והבחירה במיופה הכוח מהווה המשך טבעי למערכת יחסים של אמון וקרבה הקיימים בין הממנה למיופה הכוח (כך למשל כשהממנה בוחר בבת זוגו, ילדיו או הוריו כמיופה כוחו). בנוסף, ניתן לבחור מיופה כוח בשל מומחיותו או מקצועיותו, למשל רו"ח או עו"ד שטיפלו בענייני הממנה או משפחתה, ואשר האדם סומך עליהם ונותן בהם אמון. לילדים המתגוררים בחו"ל עדיף שהוריהם ימנו כמיופה כוח את אחד האחים בארץ על מנת שלא יצטרכו לחפש בשעת הצורך את חתימותיהם מול בית המשפט.
"ייפוי כוח מתמשך" נכנס לתוקף במועד שבו הממנה אינו מסוגל עוד "להבין בדבר" (בד"כ ע"פ חוות דעת רפואית), כלומר, לקבל החלטות ולבצע פעולות. למשל, החלטות בענייני רכוש או החלטות בעניינים רפואיים. כממנה, תוכל להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח חלופי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בשמך (למשל, במידה ויעבור להתגורר בחו"ל). כמו כן, באפשרותך למנות מספר מיופיי כוח (למשל, כמה מילדייך).
הממנה יכול לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד (למשל אם ילד אחד גר בחו"ל, יוכל הילד השני לפעול בנפרד), מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם וכן מי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם.
סוגים שונים ונקודות חשובות בנושא יפוי כוח מתמשך
1. "ייפוי כוח מתמשך" בעניינים האישיים מתייחס לרווחתך האישית, לצרכייך היומיומיים, למקום מגוריך, לבריאותך, לענייניך הגופניים, הנפשיים או החברתיים. מיופה הכוח מוחרג מלפעול בדברים אישיים כגון השתתפות בבחירות, המרת דת או אימוץ ילד בשם הממנה.
2. "ייפוי כוח מתמשך" בעניינים הרכושיים מתייחס לטיפול בכלל נכסיך, כספיך והתחייבויותיך.
3. בסעיף "הנחיות מקדימות" ניתן להוסיף הנחיות לבחירתך. למשל, הממנה יכול לקבוע מטפל רפואי מסוים שהוא מעדיף שיטפל בו או לציין סוג טיפול המועדף עליו, בהתאם לצורך. הממנה יכול לקבוע כי מבקש שמקום מגוריו יהיה ביתו, אלא אם הנסיבות לא יאפשרו זאת, או להעדיף בנסיבות מסוימות סידור חוץ-ביתי, תוך ציון המסגרת המועדפת עליו. כמו כן יכול הממנה לקבוע כי מיופה הכוח ימכור את ביתו בהתקיים נסיבות מסוימות או להנחות אותו להשקיע את כספיו בדרך מסוימת.
4. קיים גם ייפוי כוח לעניינים רפואיים בלבד והוא נפרד ל"ייפוי כוח מתמשך". ייפוי כוח זה נוהג בהתאם לחוק זכויות החולה, שם אדם רשאי לייפות את כוחו של אדם אחר לקבל עבורו החלטות רפואיות למצבים עתידיים שבהם לא יוכל לתת הסכמה מדעת לטיפול רפואי. בנוסף, אדם המעוניין להיערך מראש למצב שבו יהיה חולה הנוטה למות, יוכל להכין הנחיות רפואיות מקדימות או למנות מיופה כוח בהתאם להוראות חוק החולה הנוטה למות.
פיקוח על יפוי כוח מתמשך וביטולו
הפיקוח על "ייפוי הכוח המתמשך" נעשה בדרך של איזונים ובלמים. לדוגמה, "ייפוי כוח מתמשך" ייערך וייחתם בפני עו"ד שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח. בנוסף קיימת חובת הפקדה של "ייפוי הכוח המתמשך" במשרדי האפוטרופוס הכללי. יתר על כן, ממועד הפקדת ייפוי הכוח ועד למועד כניסתו לתוקף, ישלח האפוטרופוס הכללי לממנה "תזכורת" אחת לשלוש שנים, כדי לוודא שהממנה לא מעונין לשנות את ייפוי הכוח.
הממנה רשאי לקבוע אנשים נוספים, המכונים "מיודעים", שיקבלו מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות או פעולות שביצע. אולם, פעולות מסוימות מחייבות הוראה מפורשת בייפוי הכוח ולעיתים אף מחייבות קבלת אישור בית משפט (כגון מכירת מקרקעין, הסתלקות מעיזבון תרומה, מתנה הלוואה מעל 100,000 ₪).
ייפוי הכוח יפקע או יתבטל, למשל בשל פטירת הממנה, בשל פטירת מיופה הכוח או בשל ביטול ייפוי הכוח ע"פ רצון הממנה. יתכן שבית המשפט המוסמך יבטל את ייפוי הכוח אם ימצא שמיופה הכוח לא פעל כראוי, הייפוי ניתן במרמה או בעקבות השפעה בלתי הוגנת.
*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו”ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושאים. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.