תביעות רכושיות

תביעות רכושיות

חלוקת רכוש

משרדנו מתמחה בכל הנוגע לנושא חלוקת רכוש, לרבות תהליכי איזון משאבים, חלוקת זכויות סוציאליות, הערכת שוויו של בית, מניות ואופציות, תביעות כספיות, תביעות לפירוק שיתוף, תביעות לשכר דירה ראוי, סגירת חשבון משותף, פסק דין  הצהרתי בנוגע לבעלות על רכוש, מינוי כונס נכסים וכן תביעות בשאלת מתנות או הלוואות בין בני משפחה. 

תהליך חלוקת הרכוש בין הצדדים בהליך גירושין הוא תהליך הדורש ערנות רבה מצד הגורם המלווה, יהא עורך דין לענייני משפחה, מגשר וכן הלאה. לכן, קיימת חשיבות עליונה בבחירת  עורך דין בעל ידע מקצועי, ניסיון וזיקה לתחומו, על מנת שיוכל ללוות את התהליך שלכם ברמת המחויבות והרגישות הנדרשת, לעבר התוצאות הנדרשות ואף מעבר לכך.

תביעה כספית

משרדנו מתמחה בכל הקשור בתביעות כספיות הנוגעות וקשורות בקשר המשפחתי. תביעות כספיות בין בני זוג המתייחסות למזונות ילדים ולמזונות אישה, כאשר בני הזוג נשואים. תביעות כספיות בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור המתייחסות  לתביעות רכושיות ולוקחות בחשבון את הכספים המגיעים לצד שאנו מייצגים אם בשווי רכוש נדל"ני, בזכויות סוציאליות ופנסיוניות, איזון כספים משותפים מכספי בנק, מניות או כספים המושקעים באפיקים שונים כגון מטבעות וירטואליים או אופציות.

תביעות כספיות בבית משפט לענייני משפחה נתבעות לעיתים אף בין הורים לילדיהם או בין ילדים להוריהם, תביעות בנוגע להחזר הלוואות שניתנו, או כספי מתנות. 

בשנת 2000  הורחבה סמכות בתי משפט לענייני משפחה על בסיס הלכה שקבע בית המשפט העליון,  לפיה בית משפט זה ידון בכל סוג תביעה ובכל סכום, המתנהלת בין בני משפחה או בני משפחה לשעבר, ודי בכך שיש לה קשר הדוק, גם אם לא בלעדי, לסכסוך משפחתי.

מאז מוגשות תביעות לפיצויי נזיקין בסכומים של מיליוני שקלים בשל התעללות רבת שנים, פיזית ונפשית, בשל סרבנות .גט ותביעות לשון הרע. הצפי הוא כי תחום זה רק יילך ויתרחב.

חשוב מאוד להיוועץ בעו"ד מומחה בדיני משפחה אשר מכיר את התנהלות בית המשפט או בית הדין וידע לייעץ לכם כיצד לנהל את תביעותיכם בדרך הנכונה ביותר להשגת המטרה.

איזון משאבים: חלוקת רכוש, זכויות סוציאליות, הערכת שווי מניות ואופציות, מינוי אקטואר

משרדנו מתמחה בתביעות רכושיות בין בני זוג אשר מתגרשים. 

ללא הסכם ממון כפופים בני הזוג לחוק יחסי ממון בין בני זוג משנת 1973, לפיו כל אשר נצבר מיום הנישואין ועד יום הקרע יאוזן שווה בשווה בין הצדדים. תביעה רכושית תתייחס לכל צורות הממון שצברה המשפחה. החל מחלוקת הרכוש הנדל"ני, המכוניות וכן הכספים הצבורים בבנקים. כמו כן כל הזכויות הסוציאליות והפנסיוניות יאוזנו אף הם. במקרה בו למשפחה מניות או אופציות בחברת הבעל או האישה גם אלו יאוזנו על ידי מודלים כלכליים.

את החישובים הכלכליים הסבוכים ייעשה בדרך כלל האקטואר אשר יקבל מינוי על ידי בית המשפט בלבד, לרוב במועד הדיון הראשון. במקרה בו הזוג יפנה לגישור ולא לבית המשפט יוכל לשכור את שירותיו של אקטואר מוסכם באופן פרטי. בדרך כלל ישאו הצדדים בעלות האקטואר באופן  שווה.

משרדנו עובד עם מספר משרדי רואי חשבון אשר מתמחים בחלוקת רכוש ממוני ואיזון משאבים מכל סוג ומין שהוא. 

חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה לפני נקיטת צעדים כלשהם על מנת לשמור על זכויותיכם הממוניות והמשפטיות טרם פתיחת הליך.

תביעה לפירוק שיתוף ומינוי שמאי

משרדנו מומחה בתביעת פירוק שיתוף בין שותפים שהינם בני משפחה, לרבות בני זוג, אחים, הורים, יורשים וכדומה.  לרוב מדובר בדירת המגורים של בני הזוג, שהיא הנכס המשמעותי ביותר עבורם. מבחינה משפטית פירוק השיתוף נעוץ בחוק המקרקעין תשכ"ט 1968, הקובע כי מי ששותף במקרקעין מסוים רשאי לדרוש את פירוק השיתוף בכל עת, משכך כל צד יכול לדרוש את מכירת הנכס המשותף עם הגשת בקשה מתאימה לבית המשפט במסגרת התביעה הרכושית.

בית המשפט ימנה , לבקשת אחד הצדדים, שמאי מטעמו אשר ישום ויעריך את ערך הנכס. הצדדים יכולים להסכים למכור את הנכס לכל המרבה במחיר ולחלוק ברווחים לאחר השבת החובות  וההוצאות. לעיתים אחד הצדדים מעוניין לקנות את חלקו של האחר בנכס. במקרה כזה יחסוך את מס הרכישה בשל הטבת מס הנקראת: "העברה אגב גירושין".

במקרה בו הצדדים נתונים בסכסוך עמוק ואינם מסוגלים מבחינה רגשית להתנהל ביניהם במטרה למכור את הנכס, יוכל בית המשפט לכפות עליהם את מכירת הדירה ולפרק את השיתוף שלהם בה על ידי מינוי באי כוחם ככונסי נכסים או על ידי מינוי כונס נכסים חיצוני שיעשה עבודה זו.

חשוב מאוד לבחור עורך דין המתמחה בדיני משפחה כי אין תביעה מסוג זה מתנהלת כתביעה בבית משפט אזרחי רגיל. עליכם לבחור בעורך דין שאתם סומכים עליו שיעשה עבודתו נאמנה על מנת לקדם את האינטרסים שלכם.

כינוס נכסים

משרדנו מתמחה בהליכי כינוס נכסים המופיעים בדרך כלל בבית משפט לענייני משפחה  בהליכי גירושין ברמת סכסוך גבוהה ורצון לפירוק שותפות, בכל הנוגע והקשור לנכסים שנמצאים בבעלות משותפת של הזוג.

בהליך כינוס נכסים ממונים לרוב עורכי הדין של שני הצדדים על ידי בית המשפט על מנת לפעול בצורה מושכלת ואחראית ביותר למכור במהירות האפשרית את הרכוש המשותף ולפרק את השותפות, זאת כאשר בני הזוג לא מסוגלים לעשות זאת בעצמם. לעיתים ממנה בית המשפט כונס נכסים חיצוני שאינו מייצג את אחד הצדדים.  על כונס הנכסים מוטלת אחריות גדולה, ובהתאם – הציפיות ממנו על ידי בית המשפט, גבוהות.

המלצתנו אלייך לפנות לייעוץ מקצועי אצל עורך דין המתמחה בתחום בכלל ובכינוס נכסים בפרט. דירת המשפחה היא פעמים רבות הנכס החשוב ביותר של האדם ומשכך חשוב מאוד להיוועץ בעו"ד מומחה בדיני משפחה אשר מכיר את התנהלות בית המשפט או בית הדין וידע לייעץ לכם כיצד לנהל את תביעותיכם בדרך הנכונה ביותר להשגת המטרה.

תביעה לשכר דירה ראוי

למשרדנו התמחות ייחודית בתביעות רכושיות בין בני זוג אשר נפרדים. פעמים רבות כאשר פורצת מחלוקת בין בני זוג נאלץ אחד הצדדים לעזוב את הדירה המשותפת. לא אחת עולה השאלה האם בן זוג אשר עזב את דירת המגורים המשותפת זכאי לקבל "דמי שכירות" מבן הזוג המתגורר בנכס?

סעיף 40א לחוק המקרקעין (תיקון 17) קובע, כי גם כאשר מדובר בדירת שותפות של בני זוג, פירוק השיתוף יעשה בדרך דומה לפירוק שיתוף בין שותפים שאינם בני זוג. יחד עם זאת קובע הסעיף, כי כשמדובר בבני זוג שיש להם ילדים, בית המשפט יבצע פירוק שיתוף רק לאחר שנוכח בבירור כי לקטינים תהיה קורת גג.

התנאי המרכזי לקבלת דמי שימוש ראויים הוא כאשר הסיבה לעזיבת הבית היתה מחוסר ברירה.  (לדוגמה: במקרים בהם בן הזוג הנוטש אינו יכול להמשיך להתגורר בדירה רק מחמת התנהגותו של בן הזוג הנותר, כאשר הגורם לעזיבת הבית הוא שילוב התנהגותם של בני הזוג, ולאו דווקא מעשיו של בן הזוג הנותר בלבד. ואף במקרים בהם הוגשה תלונת שווא, או כאשר בני הזוג התגרשו בבית הדין, ומשכך, אסור להם לגור באותו בית), אזי בית המשפט יותר יטה לפסוק דמי שימוש ראויים.

שימו לב, בית המשפט לא יטה לפסוק בקלות דמי שימוש/שכירות ראויים. בחלק מפסקי הדין נקבע כי כאשר בן הזוג המתגורר בדירה אינו מונע בפועל את מגוריו של בן הזוג שיצא מן הדירה ואינו מסכל את פירוק השיתוף, קרי, העמדת הדירה למכירה, לא יישא בדמי שימוש ראויים.

במקום אחר נקבע כי האישה האשה שנשארה בבית, תשלם דמי שכירות לבעל רק ממתן מועד הגט עד למכירת הבית.

בשנים האחרונות אפשר להבחין במגמה לפיה בתי המשפט מכירים בכך כי כל מצב קשה, אשר בגינו אדם מנוע מלהישאר לגור בביתו, יכול להביא לכך כי בן הזוג הנותר ישלם דמי שימוש ראויים לשותפו.

במקרה בו אחד הצדדים מורחק מהבית באמצעות צו משפטי כגון צו הגנה, לא יוכל בן זוג זה לדרוש דמי שימוש ראויים. מקרה נוסף בו לא יקבל בן הזוג הנוטש דמי שימוש ראויים הוא כאשר הוא מונע במתכוון את פירוק השיתוף בדירה.

חישוב דמי השימוש הראויים נעשה תוך השוואה לשכירות הנכס בשוק החופשי. אם הצדדים לא יסכימו ביניהם , בית המשפט ימנה מומחה לשם כך.

תביעה לדמי שימוש ראויים לבן זוג שעזב את הדירה המשותפת היא תביעה לא פשוטה. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מומחה שידע לייעץ מה האסטרטגיה הנכונה ביותר במצב הספציפי שלכם. 

גילוי מסמכים ומינוי אקטואר

בבית משפט לענייני משפחה חלה חובת גילוי מסמכים מוגברת אף יותר מהליכים משפטיים אזרחיים אחרים. צד לסכסוך רשאי להגיש בקשה לגילוי מסמכים, למשל בתביעה רכושית, על מנת להקנות לו את הזכות לעיין במסמכים שיש ברשות הצד שכנגד ולדעת מראש אלו מסמכים רלוונטיים קיימים בידי היריב.

לעיתים ללא גילוי המסמכים לא ניתן לאמוד את התמונה האמיתית של המציאות הכלכלית בין בני הזוג. בית המשפט יכול אף להורות לבעל דין שלא גילה את כל מסמכיו כבר בראשית ההליך שלא יוכל לגלותם בהמשך, אם מתכוון להשתמש בהם כנגד הצד האחר.  

לבית המשפט הסמכות להורות על גילוי מסמכים גורף מכל מוסד שהוא במדינה וזאת במקרה בו הגילוי יסייע בבירור הסוגיות השנויות במחלוקת ולא כאשר זהו חלק מניסיון "דיג" פסול. 

תהליך חלוקת הרכוש בין הצדדים בהליך גירושין הוא תהליך הדורש ערנות רבה מצד הגורם המלווה, יהא עורך דין לענייני משפחה, מגשר וכן הלאה. לכן, קיימת חשיבות עליונה בבחירת  עורך דין בעל ידע מקצועי, ניסיון וזיקה לתחומו, על מנת שיוכל ללוות את התהליך שלכם ברמת המחויבות והרגישות הנדרשת, לעבר התוצאות הנדרשות ואף מעבר לכך.

חשבון משותף

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית להאמית קרהשק סכעיט דז מא, מנכם למטכין נשואי מנורך. קולהע צופעט למרקוח איבן איף, ברומץ כלרשט מיחוצים. קלאצי גולר מונפרר סוברט לורם שבצק יהול, לכנוץ בעריר גק ליץ, מוסן מנת. להאמית קרהשק סכעיט דז מא, מנכם למטכין נשואי מנורך. נולום ארווס סאפיאן – פוסיליס קוויס, אקווזמן קוואזי במר מודוף. אודיפו בלאסטיק מונופץ קליר, בנפת נפקט למסון בלרק – וענוף לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית. סת אלמנקום ניסי נון ניבאה. דס איאקוליס וולופטה דיאם. וסטיבולום אט דולור, קראס אגת לקטוס וואל אאוגו וסטיבולום סוליסי טידום בעליק. נולום ארווס סאפיאן – פוסיליס קוויס, אקווזמן קוואזי במר מודוף. אודיפו בלאסטיק מונופץ קליר, בנפת נפקט למסון בלרק – וענוף ליבם סולגק. בראיט ולחת צורק מונחף, בגורמי מגמש. תרבנך וסתעד לכנו סתשם השמה – לתכי מורגם בורק? לתיג ישבעס.

פסק דין הצהרתי על בעלות ברכוש

פסק דין הצהרתי הינו הליך משפטי שבמסגרתו הצד התובע טוען כי יש להכריז על נכס או זכות מסוימים כשייכים לו בדין. מטרתו של ההליך הוא לקבל מבית המשפט הצהרה על זכות קיימת וספציפית וליצור בכך מעשה בית דין. למעשה פסק הדין וההצהרה שבתוכו נועדו למנוע מחד גיסא עוול עתידי כלפי התובע בשל תביעה שאינה מוצדקת ואינה כחוק, ומצד שני לאפשר הליך משפטי שמטרתו להסדיר ולקבוע בדין בעלות על רכוש, נכסים, שותפות ועוד. 

הצורך בפסק דין הצהרתי קיים בסכסוכים משפחתיים שבהם יש חוסר הסכמה בשאלות קניינות או כלכליות בין בני זוג, יורשים, הורים וכן הלאה. מטרת פסק הדין ההצהרתי היא הסרת האיום הקיים או העתידי במצבים אלו.

למשל במקרה בו אישה מבקשת מבית המשפט סעד הצהרתי על בעלותה בעסק ולחייב את בעלה לרשום את העסק שלו גם על שמה בשל טענתה כי זהו עסק משותף השייך לשני הצדדים. אם ייפרדו הצדדים חצי מהעסק יהא שייך לה. במקרה אחר, אב שבנו המתגורר עמו חייב כספים רבים לנושים, מבקש מבית המשפט סעד הצהרתי המעגן את הבעלות על ציוד מסוים בבית כעל כזה שלא נרכש מכספי בנו ואינו בבעלותו וזאת על מנת שלא יעקלו אותו.

פסק דין הצהרתי, כמו שברור משמו, הצהרתי בלבד ואינו מזכה את התובע בסעד פיזי או ממוני כלשהו. בית המשפט לא ימהרלתת סעד כזה במהירות ויבדוק  האם הוכיח התובע את טענותיו במידה מספקת, כך שבית המשפט השתכנע מתום ליבו, ניקיון כפיו ואמיתות תביעתו. 

תביעה לסעד הצהרתי היא תביעה מורכבת. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מומחה שידע לייעץ מה האסטרטגיה הנכונה ביותר במצב הספציפי שלכם ולפי הצורך שלכם. 

ביטול מתנות

אחת מסוגי התביעות הרכושיות המעניינות נוגעת במתנות שניתנו מבן זוג אחד למשנהו. בעת איזון המשאבים בין בני הזוג יטען נותן המתנה כי היא ניתנה בהלוואה או בנאמנות בעוד הצד המקבל יטען כי זוהי מתנה שאינה ברת השבה. בית המשפט יצטרך להכריע האם אותה מתנה הינה מתנה שאין להשיבה או הלוואה שיש להשיב. מתנות נחשבות גם כספים או זכויות שניתנו על ידי הורי אחד הצדדים לבני הזוג.

החוק קובע כי מתנה היא כל נכס שהוקנה מטעם הנותן למקבל ללא תמורה. בני זוג נוהגים להעניק זה לזו במהלך החיים המשותפים מתנות יקרות ערך, כמו כספים, נכסים, תכשיטים וזכויות בעת סכסוך גירושין . חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, אשר חל כברירת המחדל ביחס לבני זוג שלא התנו על הוראותיו באמצעות עריכת הסכם ממון, קובע כי עם פרידת הצדדים יחולק כלל הרכוש המשותף שצברו הצדדים במהלך חייהם המשותפים באופן שווה. סעיף 5(א) לחוק האמור כולל רשימת נכסים/זכויות שלגביהם לא חל הכלל, ואלו כוללים בין היתר נכסים שקיבל מי מבני הזוג במתנה, וחל גם ביחס למתנות שהעניקו בני הזוג זה לזו.

עיגון עסקת המתנה בכתב בצורה ברורה ומפורשת תמנע סכסוך עתידי. כמו כן, כאשר מועברים בין בני הזוג או בין הוריהם להם כספים ו/או נכסים כהלוואה מומלץ לחתום על הסכם הלוואה מפורש ומפורט. משרדנו מתמחה בעריכת הסכמים מסוג זה.

בעת העלאת טענות מסוג מתנה ולא הלוואה באופן שפוגע באיזון המשאבים לרעתכם, יש להיוועץ בעורך דין מומחה בדיני משפחה אשר יתן לכם את העצה הנכונה במקרה שלכם. רק עורך דין אשר מכיר את הפסיקה על בוריה בנוגע לפסיקות בתי משפט בקביעה האם לפנינו מתנה או הלוואה יוכל לייעץ לכם מה לעשות באופן שייטיב עמכם.

לתיאום שיחת היכרות השאירו פרטים: